Skip to content

Hvordan kan man genkende en alkoholiker?

2 år ago

376 words

Myndighederne skønner at ca. hver 10. dansker har et alvorligt problem med alkoholmisbrug. Det vil sige at hver 10. person i Danmark drikker meget mere end de genstande per uge end anbefalede, altså 14 genstande til mænd, og syv til kvinder.

Det er naturligvis ikke kun et problem for den med et alkoholmisbrug – men selvfølgelig også for de mange pårørende. Har man derfor et alkoholmisbrug, bør man gøre alt hvad man kan for at komme ud af det. Det kan være lettere sagt end gjort, da man først skal erkende overfor sig selv, at man har et alkoholmisbrug.

For alle involverede går der ofte meget tid med at finde undskyldninger for at vise omverdenen at man ikke har et alkoholmisbrug. Men man kan ofte spotte om en person har et alkoholmisbrug, her er nogle eksempler, som du måske kan genkende hos nogen du kender:

Brugen af mundskyllevand eller halspastiller for at skjule lugten af alkohol

Vedkommende tilbyder ofte/altid en lille en

Han eller hun drikker alene

Gemmer alkohol og drikker i det skjulte, måske efter et fast mønster

De kan altid finde på en undskyldning for at blive ved med at drikke

Blackouts

Større eller mindre tolerance overfor alkohol

Isolation

Vandvognsperioder

De laver skandaler til familiefester eller sammenkomster

Foragt for mennesker med alkoholproblemer

De mister kørekort på baggrund af spritkørsel

De har svært ved at huske ting, som aftaler eller instruktioner

Som pårørende kan det være svært at leve med en person med et alkoholmisbrug, og få dem til at bede om hjælp på et behandlingscenter, men det er meget vigtigt at det sker så hurtigt som muligt. Hvis et alkoholmisbrug fortsætter ubehandlet i en årrække, risikerer personen med et alkoholmisbrug at dø af det. Leveren kan tage skade, men alkohol kan også føre til forskellige former for kræft. I Danmark dør ca. 4000 personer årligt som følge af et alkoholmisbrug.